Ga naar de inhoud

booming business story van RAFF Plastics

Foto van Caroline Van der Perre

Caroline Van der Perre

Als tweede generatie in het familiebedrijf RAFF Plastics, heb ik sinds 2012 gekozen om post-consumer afval te recycleren (afval van het containerpark en PMD-zak). Anno 2024 verwerken we 70.000 ton afval per jaar, dat komt overeen met een besparing van 95.000 ton CO2. Daarmee bouwen we aan een wereld waarin plastic afval een bron van vernieuwing en inspiratie is, voor nu en onze toekomstige generaties. Door de WOMED Award 2022 te winnen, heb ik de kans gekregen om met mijn unieke ondernemersverhaal anderen te inspireren.


Empowerment in actie: mijn verhaal als toegewijde ambassadrice, erkend dankzij het winnen van de WOMED Award 2022, over duurzaam en vrouwelijk ondernemerschap.

RAFF Plastics is sinds 1976 actief als verwerker én leverancier van gerecycleerde kunststof en gooide het imago van een minderwaardige industrie met verve van zich af door er vandaag te staan als pionier en internationale speler in compounding, extrusie en recyclage.

Een industrietak die vandaag meer en meer als hip en broodnodig wordt beschouwd. Het maalgoed en de gerecycleerde plastic korrels die bij RAFF Plastics buitengaan, zijn afkomstig van onder andere plastic bloempotjes, botervlootjes, emmers en Coca Cola- en bierkratten. Ze krijgen een nieuw leven als wasmanden, kattenbakken, glijbanen, plooiboxen, verfemmers …

Als opgroeiend kind keek ik vanuit mijn kamer naar de werkplaats van RAFF Plastics, vol afval. Sinds mijn 14de werkte ik iedere schoolvakantie mee om plastic afval te helpen sorteren en recycleren. Ik voelde me er direct thuis, tussen het lawaai van de machines en de bergen afval. Na mijn studies marketing aan de HOGENT, heb ik mijn ouders gevraagd – of eerder gesmeekt – om mee in het familiebedrijf te mogen werken. Niet evident, want als jong meisje van net geen 21 jaar kwam ik terecht in een mannenwereld, zonder enige technische kennis.

In 2012 koos ik opnieuw voor de moeilijke weg en heb ik mijn familie kunnen overtuigen om RAFF Plastics over te nemen. Wat volgde waren misschien wel de 7 zwaarste jaren in mijn leven. Ik kreeg te maken met financiële uitdagingen, jaloezie, tegenkantingen … Door in mezelf te blijven geloven en te vechten tegen alles en iedereen, mag ik zeggen dat het mij gelukt is. Mijn ondernemersverhaal is mijn levensverhaal, er is geen RAFF Plastics zonder Caroline en geen Caroline zonder RAFF Plastics.

Maar vandaag ben ik niet meer dezelfde ondernemer als in 2012. Toen ik het bedrijf overnam, was dat vooral uit een economisch standpunt en wou ik RAFF Plastics ‘groot’ maken. Vandaag ben ik trots om als duurzame ondernemer aan de slag te zijn. Duurzaamheid zit in het DNA van RAFF Plastics, al meer dan 47 jaar, maar ik vind het belangrijk om verder te kijken dan onze recyclageactiviteit.

Ik haalde inspiratie uit de cursus ‘Take The Lead in Sustainability’ van Vlerick en De Tijd. In 2024 verwachten we ons eerste duurzaamheidsrapport, een primeur als kmo. We wachten niet tot 2026 wanneer het voor ons een verplichting zal worden, maar we zijn alvast sneller aan de slag gegaan. Sinds januari van dit jaar krijgen onze klanten per vracht gerecycleerd materiaal een CO2-klimaatimpactcertificaat met vermelding van de hoeveelheid uitgespaarde CO2-uitstoot.  Het is dus voor kleinere ondernemingen niet onmogelijk om mee het verschil te maken.

Dankzij de nominatie van andere vrouwelijke collega’s van Women in Recycling heb ik op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2023, de WOMED Award 2022 gewonnen. Een onverwachte en hartverwarmende erkenning van vrouwelijke collega’s. Dankzij die overwinning heb ik letterlijk en figuurlijk mijn stem gevonden. Ik kreeg daardoor kansen om via verschillende platformen mijn boodschap uit te dragen als vrouwelijke en duurzame ondernemer.

Het is mijn doel om een groter publiek te bereiken via mijn podcast ‘De keuze van Caro’. Ik ging in gesprek met onder andere Nic Balthazar, een klimaatactivist in hart en nieren, en met Jacotte Brokken over de impact van de klimaatverandering … Als kind zat ik nooit graag op de schoolbanken, maar vandaag vind ik het fantastisch om jongeren te inspireren met mijn ondernemersverhaal. Ik tracht hen ook te sensibiliseren over plastic afval.

Deel uitmaken van de circulaire economie maakt me oprecht trots! Ik hoop op een dag het familiebedrijf RAFF Plastics verder over te dragen aan de volgende generatie, onze dochters Marie en Louise. Daarmee zou voor mij de cirkel rond zijn.