Ga naar de inhoud

booming business story van Phoenix AI

Nathalie Vinchent en Laurent Renard poseren voor het Havenhuis in Antwerpen

Laurent Renard

Allesomvattende oplossing met embedded artificiële intelligentie om van elke camera een slimme camera te maken zonder cloudconnectiviteit.


Artificiële intelligentie inzetten daar waar klanten ervan dromen het in te zetten!

Met Phoenix AI bieden we allesomvattende oplossingen aan om van alle soorten camera’s in de sector van beveiliging, transport, openbare netheid en persoonlijke en voertuigveiligheid slimme camera’s te maken.

Phoenix AI, opgericht in 2017, is een bedrijf gevestigd in Péruwelz (tussen Doornik en Bergen) dat een unieke oplossing heeft ontwikkeld en op de markt gebracht voor de analyse en verwerking van bestaande videobewakingsstreams, met name op basis van edge computing en op maat ontwikkelde software. Onze producten worden voornamelijk verkocht via distributeurs en integratoren, zowel in België als op de wereldmarkt.

Dankzij onze geavanceerde in-house technologie met ‘edge’ artificiële intelligentie biedt Phoenix AI complete expertise. Concreet gaat het om een hardwareproduct dat bestaat uit een elektronisch bord met een specifieke grafische processor op basis van AI, ontwikkeld in samenwerking met NVIDIA. Hierdoor kunnen videostreams automatisch en continu worden geanalyseerd.

Ik heb het bedrijf samen met mijn partner Nathalie Vinchent opgericht. Samen hebben we een schat aan ervaring opgebouwd in internationale sales, het opzetten van R&D-projecten en financieel management van innovatieve kmo’s via ons vorige bedrijf (I-MOVIX), dat wereldleider was in super slowmotioncamera’s voor sporttelevisie. I-MOVIX vertrouwde op een wereldwijd netwerk van dealers op 5 continenten en kan wereldwijd referenties noemen zoals de Olympische Spelen, de Super Bowl, de Fifa World Cup …

Phoenix AI is opgericht in december 2017 met als missie: complete oplossingen ontwikkelen voor alle soorten camera’s. Het initiatief werd ondersteund door regionale en Europese R&D-programma’s en maakt deel uit van NVIDIA’s Smart Cities-programma met steun van Europa. In België heeft Phoenix AI een distributeur in Vlaanderen en een netwerk van integrators.

In 2023 hebben we de Port of Antwerp-Bruges ontmoet op een door AWEX georganiseerde beurs in Barcelona: tijdens deze eerste ontmoeting legde de haven van Antwerpen zijn problemen uit in verband met de typische beperkingen van havens, hun lokale netwerk en de behoefte aan dataverwerkingseenheden die zich op hetzelfde netwerk als hun camera’s konden bevinden (zonder datacenter enz.).

Dankzij onze expertise en beheersing van ons product, in het bijzonder de elektronica, software en on-board artificiële intelligentie heeft Phoenix AI de haven geholpen om alle camera’s te transformeren in slimme camera’s, waardoor ze automatisch boten kunnen detecteren in de havenkanalen.

Daardoor kan de haven nu visueel met standaardcamera’s boten automatisch detecteren, identificeren en visueel lokaliseren in zijn kanaalnetwerken. Dat opent meer mogelijkheden om een netwerk van camera’s in de havenkanalen in te zetten en de automatische monitoring van havenactiviteiten uit te breiden met het oog op de continue input van de digital twin van de haven. Deze informatie wordt in realtime beheerd door Phoenix AI-randapparaten, die geïntegreerd zijn met de overige IT in de haven.

Een bijkomende reden tot tevredenheid voor de haven en voor ons? Het gaat om 100% Belgische technologie. Daardoor garanderen we totale controle over datastromen via de lokale netwerkbandbreedte en totale gegevenssoevereiniteit. We zijn ook blij dat we kunnen uitkijken naar een ambitieuze development roadmap, zowel voor de ontwikkeling van de oplossing binnen de infrastructuur van de Haven van Antwerpen als voor de functionaliteiten die we hen op het vlak van edge kunnen bieden. Deze samenwerking heeft ook de deur geopend naar regionale R&D-initiatieven zoals die van IMEC in Vlaanderen en TRAIL in Wallonië, zodat we kunnen profiteren van hun initiatieven voor bestaande edge-apparatuur.

Dankzij jarenlang onderzoek en ontwikkeling door Belgische ingenieurs, ondersteund door SPW Recherche, de FOD Economie, AWEX, Digital Wallonia en de Vlaamse Overheid in het bijzonder, bewijst de innovatie die Phoenix AI biedt in de haven van Antwerpen-Brugge hoe Vlaanderen en Wallonië uitmunten. We hopen dat dit zal bijdragen aan de internationale reputatie van de 2 entiteiten.

Phoenix AI zet zijn internationale expansie voort met zijn eerste referenties in Frankrijk in de publieke sector en met een CAC40-referentie. Het bedrijf is aanwezig op de beurzen CES in Las Vegas, Viva Technology in Parijs, ISE in Barcelona, World AI Cannes, etc., dankzij de steun van AWEX.