Ga naar de inhoud

booming business story van VGL Logistics

VGL Logistics

Gorik Van Lathem

Van Lathem Galmart beschikt over een park van meer dan 80 vrachtwagencombinaties, waarvan de meeste geschikt zijn voor uitzonderlijk vervoer. Dit wagenpark wordt gecoördineerd vanuit de centrale ligging in Halle. Zowat alles kan van en naar een bouwplaats vervoerd worden, van materiaal tot materieel, van pallets tot ijzernetten, van werfcontainers tot torenkranen en zelfs op maat gemaakte afzetcontainers. De meeste voertuigen zijn uitgerust met een kraan om te kunnen laden en lossen.


De evolutie van een modern transport- en recyclebedrijf

VLG Groep-oprichter Gorik Van Lathem groeide op in een ondernemend gezin en kon op jonge leeftijd al een toegevoegde waarde betekenen in het grond- en afbraakwerkenbedrijf van zijn ouders. Na enige ervaring kocht Gorik zijn eerste kraan, een Komatsu-graafmachine van 21 ton en startte hij zijn eigen onderneming in grondwerken. In 1995 namen Gorik en zijn partner Chantal het transportbedrijf Galmart over dat in 1967 opgericht was door haar ouders. Hun jeugddroom om een succesvol bedrijf te runnen werd snel werkelijkheid dankzij hun hoge ambities en doorzettingsvermogen. Chantal nam de planning op zich, terwijl Gorik zich verdiepte in de technische kant van het materieel. Er werd voortdurend geïnvesteerd en dankzij hun hoge inzet, groeide zowel hun personeelsbestand als het wagenpark. Bovendien kwam er een grotere diversificatie van de voertuigen, meer bepaald kraanwagens en uitzonderlijk vervoer.

In 2008 verhuisde de volledige vloot naar de huidige site op de Brusselsesteenweg in Halle. Deze centrale ligging had een positief effect op het milieu (minder uitstoot), de mobiliteit (minder verkeer op de wegen) en een hoger rendement voor de firma.

Al onze medewerkers staan nu met elkaar in verbinding, zodat we bij onvoorziene omstandigheden altijd snel kunnen ingrijpen. Net als onze klanten willen wij keer op keer de vooropgestelde deadline halen. Van Lathem Galmart evolueerde en zag een opportuniteit om de klanten te helpen met hun bouwafval. Het bedrijfsterrein van 4,5 hectare in Halle, op een steenworp van de Brusselse ring, omvat onder meer een onderhoudsplaats voor het eigen wagenpark. Maar vooral: een hal voor het sorteren, recycleren zeven van bouw- en sloopafval, houtfracties, groenafval en mengpuin. Van Lathem Galmart heeft tegenwoordig een park van meer dan 80 vrachtwagencombinaties, waarvan de meeste ook voor uitzonderlijk vervoer geschikt zijn. Dit wagenpark wordt gecoördineerd vanuit de centrale ligging in Halle. Zowat alles kan van en naar een bouwplaats vervoerd worden, van materiaal tot materieel, van werfcontainers tot torenkranen en eigenop maatgemaakte afzetcontainers.

Ook de afdelingen recyclage en grondwerken van de firma zijn niet blijven stilstaan. Zo kocht VLG zijn eerste wiellader in 2007. Onlangs werd een Komatsu PC290LCI graafmachine aangekocht. Die maakt het mogelijk om op basis van 3D-plannen heel nauwkeurig te graven.

In 2022 deden Charlotte en Pieter, de kinderen van Chantal en Gorik, hun definitieve intrede bij VLG. Pieter nam het voortouw in de garage waarbij hij zich focuste op het onderhoud en de herstelling van de voertuigen en machines. Charlotte spitste zich meer toe op veiligheid, boekhouding en de administratieve ondersteuning van de verschillende afdelingen.