Ga naar de inhoud

booming business story van Bakfits

Bakfits

Merthijn Roggeveen

Met aanpasbaar trainingsmateriaal, enthousiasme en professionele coaching sporten wij met Bakfits op unieke en fijne buitenlocaties in Leuven. De bakfiets is volgeladen met materiaal dat we op ieders niveau kunnen aanpassen. Iedereen heeft baat bij bewegen en bij Bakfits profiteren leden van beweging in de frisse lucht met veel variatie en persoonlijke begeleiding. Niet meer doelloos in een muffe fitnesszaal bewegen, maar fijn en efficiënt in de openbare ruimte trainen.


Het succesverhaal van Bakfits: beweging en gezondheid in de openlucht

In de zomer van 2021, tijdens mijn laatste jaar van de master bewegings- en sportwetenschappen, ontstond het idee voor Bakfits. COVID-19 was nog prominent aanwezig, en mijn stages in fitnesscentra werden sterk beïnvloed door de gezondheidsmaatregelen. Veel activiteiten moesten buiten plaatsvinden, wat me aan het denken zette: waarom zouden we weer naar binnen gaan? Trainingsmateriaal is essentieel voor een fitnesscoach, en de opkomst van de bakfiets bood de perfecte oplossing om dat materiaal overal in Leuven mee naartoe te nemen.

Tijdens mijn studie was ik al zelfstandig coach in een fitnesscentrum. De ontwikkeling van Bakfits naast mijn studie was een welkome afwisseling. Hoewel ik mijn thesis niet uit het oog wilde verliezen, deed de uitwerking van mijn idee mij veel plezier. In augustus 2022 werd Bakfits werkelijkheid. Het concept is eenvoudig maar doeltreffend: Bakfits wil mensen helpen gezonder en fitter te worden op een laagdrempelige manier, aangepast aan ieders niveau. De lessen en sessies vinden altijd buiten plaats, in de openbare ruimte. We combineren dus fysieke activiteit met de frisse buitenlucht.

Belangrijkste elementen van Bakfits:

• Toegankelijkheid: trainingen voor iedereen, ongeacht het fitnessniveau, op een goed begeleide manier.

• Flexibiliteit: de mobiliteit van de bakfiets maakt het mogelijk om op verschillende locaties in Leuven trainingen aan te bieden.

• Buitenlucht: alle sessies vinden buiten plaats, wat een unieke en verfrissende ervaring biedt. We zitten al zo veel binnen.

• Gemeenschapsgevoel: groepssessies versterken het gevoel van samenhorigheid en motivatie.

Bakfits heeft mij de mogelijkheid gegeven om mijn passie voor beweging en sport te combineren met mijn wens om mensen te helpen. Het was een uitdaging om het evenwicht te vinden tussen mijn eigen zaak en mijn hoofdberoep. Maar dankzij de steun van mijn werkgever kon ik Bakfits uitbouwen. In de afgelopen anderhalf jaar is Bakfits sterk gegroeid. Na vier maanden behaalde ik in 2023 al dezelfde omzet als in heel 2022, en de lessen zijn steeds vaker goed gevuld.

Wat Bakfits inspirerend en vernieuwend maakt, is de combinatie van mobiliteit, toegankelijkheid en de focus op buiten trainen. Het gebruik van de bakfiets om trainingsmateriaal te vervoeren, gecombineerd met de voordelen van buiten sporten, maakt dat concept uniek en aantrekkelijk voor een breed publiek.

Inspiratie voor anderen:

• Innovatieve mobiliteit: de bakfiets als transportmiddel en essentieel onderdeel van het bedrijfsmodel. Bakfits helpt Leuven autovrij maken.

• Buitenfitness: de voordelen van buiten trainen voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Door de openbare ruimte te gebruiken, wil ik tonen dat steden voor mensen een ontmoetingsplek kunnen betekenen.

• Toegankelijkheid en gemeenschapsgevoel: onze laagdrempelige trainingen dragen bij aan inclusiviteit.

• Balans tussen bij- en hoofdberoep: het verhaal van hoe ik het evenwicht vond tussen mijn bijberoep en hoofdberoep, en hoe anderen dit ook kunnen bereiken.

Het is nog maar het begin van het avontuur met Bakfits, maar de voldoening en het plezier die het mij bezorgt, beloven veel goeds.