Ga naar de inhoud

booming business story van Galettes de Luc

Mathot Luc

Het verhaal gaat over Luc, die in 2007 op 19-jarige leeftijd in zijn eentje een kleine wafelwinkel op het platteland overnam. 17 jaar later heeft hij 30 werknemers, produceert hij 150.000 tot 200.000 wafels per week op een traditionele manier, zonder industriële machines, met een uniek productieproces en een 50-voudige omzetstijging.

Zijn succes: Lucs vindingrijkheid in het aangaan van technologische uitdagingen, zijn reactievermogen op het onverwachte, zijn inzet en doorzettingsvermogen.


Les Galettes de Luc begon als een hobby en groeide vervolgens uit tot een 30-koppig bedrijf.

Les Galettes de Luc is in de eerste plaats het verhaal van een kleine jongen die zijn woensdagmiddagen en zaterdagen doorbracht met het bakken van gebak, waaronder wafels en galettes, met zijn grootmoeder van moederskant. Luc begon hobbymatig en werd later professioneel bakker na een bakkerijopleiding aan het ITCA in Suarlée, waar zijn passie voor het vak wortel schoot.

Toen Luc in 2007 zijn bakkersdiploma behaalde, nam hij een klein wafelbedrijfje over in zijn geboortedorp Celles, dat hij nooit meer heeft verlaten. En zo stond hij op 19-jarige leeftijd aan het roer van zijn eigen zeer kleine onderneming. Daarna nam hij Frédéric aan, een jeugdvriend, die zijn ateliermanager werd. Samen maakten ze een paar honderd wafels per week. Sinds hij voor zichzelf begon, heeft het bedrijf een lange weg afgelegd. Vandaag de dag heeft het bedrijf zijn omzet vervijftigvoudigd en heeft het ongeveer dertig mensen in dienst die tussen de 150.000 en 200.000 wafels produceren op een volledig traditionele manier, zonder gebruik te maken van industriële machines. In feite heeft hij zijn eigen productiemiddelen gecreëerd, die hij zelf onderhoudt. Hierdoor kan het bedrijf een product van zeer hoge kwaliteit produceren en tegelijkertijd lokale mensen in dienst nemen.

Het bedrijf produceert drie soorten wafels: traditionele Ardense wafels, wafels met parelsuiker, beter bekend als Luikse wafels, en vier-vierdewafels. Sinds de geboorte van zijn eerste kind in 2018, liggen milieukwesties Luc erg nauw aan het hart. Om zo min mogelijk grondstoffen te verspillen en tegelijkertijd zo min mogelijk CO2 uit te stoten, heeft het bedrijf een drastisch systeem voor afvalscheiding ingevoerd: papier, karton, productieresten en vetafval. Hierdoor wordt momenteel 96-98% van al het afval gerecycleerd en hergebruikt. De kleine hoeveelheid productieafval en onverkochte producten wordt gerecycled in de vorm van elektrische energie door ze naar een biomethanisatiecentrum te sturen.

In 2022 en 2023 liet Luc in totaal 257 zonnepanelen installeren om in een groot deel van zijn energiebehoefte te voorzien. Om het eigen verbruik zoveel mogelijk te optimaliseren, heeft het bedrijf een geautomatiseerd programma voor de opslag van groene energie als warmte of koude geïnstalleerd, en werd er ook een warmteaccumulator geïnstalleerd om overtollige energie die tijdens het weekend wordt opgewekt door de zonnepanelen op te slaan, om het verbruik van stookolie te verminderen.

De kracht van Luc: intern de tools ontwikkelen om zelfvoorzienend te zijn en maximale controle te hebben over zijn omgeving. Deel uitmaken van een continu verbeteringsproces door op zoek te gaan naar hulpmiddelen om de energieprestaties van je bedrijf en de processen te verbeteren. Luisteren naar de behoeften van klanten en werknemers.

Waarden: 100% VAKMANSCHAP, PLEZIER, VRIJGEVIGHEID, PASSIE, TRADITIE, KNOWHOW, NAUWKEURIGHEID, DIENSTEN, KWALITEIT