Ga naar de inhoud

booming business story van Degauquier en partners (DAP)

Christophe Degauquier

Als jonge ondernemer wordt mijn professionele carrière gedreven door mijn passie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatieve oplossingen. Ik probeer maatschappelijke leiders te motiveren voor een betere toekomst. Een van deze projecten, DAP Solidarity, won onlangs een prijs van Prométhéa en werd bij Impact Forward in een incubatieprogramma gelanceerd door Be Impact en Réseau Entreprendre Bruxelles: https://www.dapsolidarity.be/. Het is mijn bedoeling om het verzekeringsstelsel te gebruiken als sociale hefboom voor een inclusieve samenleving.


De verzekeringssector transformeren tot een economische en sociale hefboom

Als jonge ondernemer was mijn passie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatieve oplossingen een prioriteit tijdens mijn professionele carrière en ik geloof steevast dat deze passie perfect aansluit bij de uitdagingen van morgen. Tijdens mijn studies aan de Solvay Business School heb ik samen met een ngo in Senegal een non-profitorganisatie opgericht om de campus bewust te maken van de Noord-Zuid-uitwisselingen. Tot op de dag van vandaag onderhoud ik de samenwerking met deze Senegalese ngo via OVO, waar ik lokale ondernemers coach en hen help microprojecten te financieren.

Ik heb bijgedragen aan de oprichting van een door Creatis geïncubeerde start-up in Brussel en aan een publiek-privaat partnerschap (PPP) om culturele evenementen in de Federatie Wallonië-Brussel te promoten. Als leider van de derde generatie bij DAP (een familiale kmo in Brussel en Wallonië) heb ik initiatieven geleid die maatschappelijk verantwoord ondernemen en verzekeren combineren. Een van deze projecten, DAP Solidarity, won onlangs een prijs van Prométhéa en werd bij Impact Forward in een incubatieprogramma gelanceerd door Be Impact en Réseau Entreprendre Bruxelles: https://www.dapsolidarity.be/.

Na gewerkt te hebben voor ngo’s in Afrika, te hebben gebackpackt door Zuid-Amerika en te hebben gewerkt voor een culturele PPP, besloot ik de ontwikkeling van DAP te leiden door een nieuw flexibel beheers- en bestuursmodel te introduceren. Het is mijn doel om het verzekeringsstelsel te gebruiken als hefboom om alle belangrijke spelers samen te brengen en een inclusieve samenleving tot stand te brengen. Deze vernieuwde coalitie zal non-profitprojecten en coöperaties in België en in het buitenland financieren.

Dankzij haar innovatieve ESG-beleid in een conservatieve sector illustreert DAP hoe bedrijven Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kunnen integreren in hun kernbedrijfsmodel door verzekeringscontracten om te zetten in een alternatieve financieringshefboom om solidariteit binnen het klantennetwerk te bevorderen. Hiermee willen we laten zien dat het mogelijk is om bij te dragen aan sociale en ecologische doelen en tegelijkertijd ons verzekeringsbedrijf succesvol te runnen en te ontwikkelen. DAP Solidarity is ontstaan om verzekeringen te verkopen en goed advies te geven; nu zorgen we voor een systemische maatschappelijke impact met elke verkochte polis: sinds vorig jaar doneren klanten jaarlijks automatisch 10% van hun premies aan non-profitorganisaties zoals l’Ilot, l’Union des Artistes, le Pont des Arts en binnenkort Oxfam of Dokters van de Wereld. Dankzij dit initiatief kunnen we verschillende sectoren ondersteunen (waaronder cultuur, jeugdwerk en daklozen) en onze rol als solidaire makelaar en sociale ondernemer versterken.

Als wij het conservatieve verzekeringsmodel in België kunnen ontwrichten, kunnen veel andere ondernemers proberen een positieve impact te hebben op de maatschappij waarin we vandaag leven. We hebben allemaal behoefte aan positiviteit, samenwerking en innovatieve oplossingen voor de uitdagingen waar onze samenleving voor staat.