Ga naar de inhoud

booming business story van Bionat

Arthus de Bousies

Bionat combineert de smaak en gezelligheid van sauzen en specerijen met natuurlijke, lokale en duurzame ingrediënten. In 2012 nam Bionat het merk Natura over en in 2019 volgde de overname van mosterdfabriek Bister en zijn Franse dochteronderneming Bioster. Deze merken vormen samen de Bionat-groep. Het bedrijf is toegewijd aan zijn waarden en werkt samen met Farm For Good om ervoor te zorgen dat boeren eerlijk worden betaald. Het bedrijf breidt uit met een nieuwe fabriek in de regio Namen.


Een verhaal van familie, traditie en belgitude

Kwaliteit, traditie, familie en belgitude. Sinds 1926 houden we de waarden hoog die de reputatie van Bister hebben opgebouwd. Ons assortiment mosterdsoorten, sauzen en pickles is van generatie op generatie overgeleverd en is stevig verankerd in het Belgische culinaire en culturele landschap, … en in de koelkast van elke fijnproever.

Alles begint met een mysterieus verhaal over een mosterdtruck die te koop staat. François Bister, verleid door het kleine zaadje maar zonder enige kennis over de productie van het pittige spul, waagde de sprong en kocht de voorraad, machines, het merk en het zorgvuldig beschermde recept van Monsieur Godart: de Impériale mosterd die ook vandaag nog succes kent. Om het aanbod te diversifiëren heeft onze ondernemer aan zijn gamma pickles, ingemaakte ajuintjes en augurken toegevoegd. Na de oorlog kwam de opkomst van de zelfbedieningswinkels, wat vroeg om individuele verpakkingen en een herkenbare visuele identiteit. Zo ontstonden de beroemde ‘granaatpotten’, die sindsdien onveranderd zijn gebleven!

Fabienne Bister, de kleindochter van de oprichter, nam de leiding over in 1994 en verhuisde het bedrijf van Jambes naar Achêne. Ze zette de “Belgische smaak” voort, waarborgde de toekomst van Impériale en toonde grote interesse in biologische landbouw. In 2001 richtte ze in de Franse regio Troyes haar biologische mosterdfabriek op: Bioster was geboren!

Bij gebrek aan een volgende Bister-overnemer heeft Fabienne in Arthus de Bousies de ideale ondernemer gevonden om nieuwe hoofdstukken voor het pittige Bister-verhaal te schrijven. Nu breekt de tijd aan van de korte keten. Nu Arthus aan het hoofd staat van twee traditionele sausbedrijven met gedeelde waarden (Natura en Bister), loodst hij Bister binnen in de wereld van de lokale en biologische mosterd, een primeur in België. In 2022 brachten we de eerste 100% Belgische biologische mosterd op de markt! Om dit project mogelijk te maken, schenkt Bister het volle vertrouwen aan Farm For Good, een netwerk van boerderijen die de agro-ecologische overgang promoten naar biologische en regeneratieve landbouw. Bij Bister engageren we ons om de landbouwers beter te betalen, zodat zij zich op hun beurt inzetten om uitstekende mosterd te leveren: lokaal, biologisch geproduceerd en duurzaam.

Trouw aan de familiale aanpak en de traditionele recepten heeft het Bister-assortiment in 2023 nieuwe kleuren en smaken gekregen: mayonaises, béarnaise, tartaar, andalouse en cocktail. De sauzen worden snel op de voet gevolgd door de eerste 100% Belgische mayonaise op de markt! Ze is het resultaat van een korte keten en lokale teelt, wat helpt om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Het plezier om samen te werken met lokale producenten zorgt voor dat beetje extra dat alleen ons land kan bieden: de echte Belgische smaak!

In 2024 breidt Bionat uit met de bouw van een nieuwe fabriek in regio Namen, een nieuwe productiehal gericht op duurzaamheid en innovatie. Dit gebouw zal omringd zijn door velden voor de teelt van zonnebloemen, tarwe en mosterd. Tegelijkertijd schakelt het merk Natura zijn hele assortiment om naar een volledig biologisch assortiment. Het is een logische evolutie, een keuze die onze toewijding weerspiegelt voor een verantwoorde levensstijl met respect voor de planeet.

Bionat wil profiteren van de terugkeer naar haar roots om lokale initiatieven op het gebied van cultuur, kunst en milieu te ondersteunen door zich aan te sluiten bij het Namosa-ondernemerscollectief.