booming business story van B-SENS
Corentin Guyot
Sinds onze oprichting in 2016 als een technologische spin-off van de Universiteit van Bergen, innoveren we samen met B-SENS in het ontwerp en de ontwikkeling van geavanceerde multipointsensoren voor temperatuur-, deformatie- en gasmetingen. Deze sensoren, gebaseerd op optische vezel voor telecommunicatie, maken gebruik van de vele voordelen van licht en voldoen aan de eisen van de industrie. Ze garanderen een betrouwbare realtime bewaking van bedrijfsmiddelen, waardoor stilstand en onvoorziene problemen tot een minimum worden beperkt.
Van universitair onderzoek tot productontwikkeling: innovatieve projecten die de opkomst van baanbrekende glasvezelsensoren mogelijk maken.
In 2007 leidde doctoraatsonderzoek tot de ontwikkeling van een waterstofleksensor met behulp van een optische vezel voor telecommunicatie. In die tijd waren maar weinig industriëlen geïnteresseerd in waterstof, terwijl deze sensor in het laboratorium tot leven kwam dankzij de fusie van fotonica en materiaalkunde aan de Universiteit van Bergen. Deze ontdekking werd gepatenteerd, wat leidde tot de toekenning van een spin-offproject gefinancierd door de Waalse Overheidsdienst voor Economie, Werk en Onderzoek (SPW EER) en de lancering in 2016 van de activiteiten van onze spin-off B-SENS.
Sinds de oprichting van B-SENS zijn we via gesubsidieerde R&D-projecten blijven investeren in innovatie om een compleet assortiment producten te ontwikkelen dat de hele waardeketen omvat, van multipointsensoren tot datacommunicatie, inclusief het Multi-Fiber Acquisition System dat op afstand kan worden bediend. Alles wordt geproduceerd en ontwikkeld in Bergen, een stad die zich steeds meer profileert als technologische hub voor de sensorenindustrie, onder toezicht van de I-CARE groep.
B-SENS biedt fabrikanten multipointsensoren voor temperatuur-, deformatie- en gasmetingen op basis van optische vezel voor telecommunicatie voor het bewaken van industriële activa en processen. Deze innovatieve technologie heeft eigenschappen die voldoen aan de eisen van de industriële wereld en is betrouwbaar en robuust, zoals blijkt uit de groei van het internet en het “Fibre to the home”-concept.
Het is op basis van deze baanbrekende technologie dat we ons ontwikkelen in een wereld 4.0 waar sensoren essentieel zijn geworden. Optische vezel als sensor is niet alleen innovatief, maar biedt ook een doorslaggevende toegevoegde waarde. Via multiplexing kunnen we tot 40 meetpunten bereiken in een enkele vezel (op de gewenste locaties), waardoor de kabelvoetafdruk aanzienlijk wordt verkleind. De kleine afmetingen van de vezel (250 µm in diameter) maken het gemakkelijker om deze te integreren, en het gebruik van licht als informatiedrager maakt het systeem betrouwbaar in moeilijke omgevingen (immuun voor radiofrequentie-interferentie en elektrische ontladingen), en dat met een hoge zoeksnelheid.
Wij geloven dat deze weg naar succes voortkomt uit het geloof van B-SENS in de waarde van haar oplossingen om fabrikanten te helpen in de dagelijkse praktijk, door instrumented assets betrouwbaarder te maken via real-time monitoring. Het is duidelijk dat een groot deel van dit succes te danken is aan de R&D-inspanningen van het bedrijf, ondersteund door investeringen van de SPW EER, dat in ons en onze oplossingen geloofde. Deze dynamiek heeft ons in staat gesteld om samen te werken met grote groepen zoals John Cockerill, I-Care, Thales Alenia Space, Alstom en Prayon.
Kortom, het ontwerp van een innovatieve sensor is geleidelijk tot stand is gekomen op basis van een complete boost in technologische maturiteit, geïnitieerd door talloze tests in het laboratorium en een iteratief verbeteringsproces. In de loop der jaren is de complete oplossing, van de sensor tot het acquisitiesysteem, verder ontwikkeld en robuuster geworden. Vandaag de dag vertegenwoordigt het een ware revolutie in de detectie van waterstoflekken, die veelbelovend is in de context van de energietransitie en de aanzienlijke investeringen die op dit gebied worden gedaan.