Ga naar de inhoud

booming business story van Never2Wait

Serge Watchou

Never2Wait, opgericht door Serge Watchou, is een innovatief click & collect-platform waarmee gebruikers hun maaltijden vooraf online kunnen bestellen en betalen. Deze service verkort de wachttijden aanzienlijk, biedt klanten een snelle en handige ervaring en helpt restaurants om hun activiteiten te optimaliseren en de klanttevredenheid te verbeteren. Never2Wait biedt ook een digitale marketingservice om restaurants te promoten.


Never2wait: een inspirerend en innovatief succesverhaal

Het idee voor Never2Wait ontstond in 2021, toen ik, Serge Watchou, de lange rijen voor de broodjeszaak van de Haute École Condorcet op de campus van Doornik observeerde. Elke dag verloren leerlingen kostbare tijd met wachten bij het bestellen en ophalen van hun maaltijden. Ik realiseerde mij dat dit probleem zich niet beperkte tot een enkele broodjeszaak of zelfs een enkele campus, maar wijdverspreid was in veel gebieden waar gepersonaliseerde service wordt aangeboden. Deze observatie was de trigger die leidde tot de oprichting van Never2Wait.

Om mijn visie werkelijkheid te laten worden, maakte ik een prototype om aan de vastgestelde behoefte te voldoen. Daarna ontmoette ik experts, onder wie die van de WSL-technologie-incubator, SOWALFIN (Wallonie entreprendre) en de YUMP-studenten-ondernemersincubator van het Maison de l’Entreprise (LME). Deze experts stelden de behoefte en de voorgestelde oplossing in vraag, wat leidde tot een aantal bekroningen, waaronder de toekenning van een ereprijs bij de StartTech-wedstrijd en incubatie door de studenten-ondernemersincubator YUMP van het Maison de l’Entreprise (LME).

De missie van Never2Wait is duidelijk: een hoogwaardige real-time managementtool bieden waarmee managers effectieve commerciële strategieën kunnen ontwikkelen op basis van belangrijke indicatoren. De waarden van het bedrijf – passie, teamgeest en ruimdenkendheid – vormen de basis waarop deze missie is gebouwd. Never2Wait heeft een ambitieuze visie: “Overal ter wereld werken onze autonome teams nauw samen met klanten om innovatieve en onvoorspelbare oplossingen te ontwikkelen .”

In februari 2023 is het succes van Never2Wait ook het resultaat van een gunstig klimaat voor ondernemerschap in Wallonië. De regio ondersteunt jonge ondernemers actief via starterscentra, opleidingsprogramma’s en financiële steun. Het project werd ondersteund door de studentenincubator YUMP van La Maison de l’Entreprise (LME) en de technologische incubator WSL. Deze instellingen hebben advies, middelen en netwerkmogelijkheden van onschatbare waarde geleverd die cruciaal waren voor de ontwikkeling van Never2Wait.

In december 2023 verhuisde Never2wait naar Doornik. Het team groeit met gemotiveerde jonge mensen die willen dat Never2wait zich verder ontwikkelt. De applicatie breidt zijn personeelsbestand uit over heel België. Sociale netwerken vergroten de zichtbaarheid van restauranthouders.

Het verhaal van Never2Wait is er een van een eenvoudig idee dat werd omgezet in een innovatieve oplossing dankzij de vastberadenheid, diepgaande analyse en ondersteuning van een dynamisch ondernemend ecosysteem. Door te voorzien in een universele behoefte met een geavanceerde technologische aanpak, belichaamt Never2Wait de Waalse geest van innovatie en ondernemerschap en vormt het een bron van inspiratie voor andere bedrijven en projectleiders in de regio en daarbuiten. De resultaten van dit advies en de begeleiding van experts hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de aanpak die is gevolgd om dit ondernemingsproject tot een goed einde te brengen.
Deze ervaring leert hoe een student-ondernemer kan profiteren van de middelen van een academische instelling en een gunstige regionale omgeving om een idee om te zetten in een succesvol bedrijf.