Ga naar de inhoud

booming business story van Marie Belle Juwelen

Marie Belle Juwelen

Marieke Willems

In 2017 begon ik mijn zaak in bijberoep: fantasiejuwelen maken. Daarnaast werkte ik in een ziekenhuis, op oncologie, en leerde via een patiënte Art Clay Silver kennen. Na het volgen van een workshop kreeg ik onmiddellijk heel veel leerhonger en volgde vervolgens een opleiding om Instructor ACS te worden. Vanaf dan mocht ik workshops ‘zilverklei’ of Art Clay Silver geven. Maar ik wilde meer technieken leren kennen, echte handenarbeid. Dus besloot ik om goudsmid te worden. Intussen ben ik een erkend ambachtsvrouw!


Van fantasiejuweel tot ambachtelijk vervaardigde, gouden juwelen met edelstenen.

Het begon als een eenvoudig bijberoep: ik maakte fantasiejuweeltjes van vijf euro per paar, puur hobbymatig. Ik leerde op mijn werk een patiënte kennen die me uit dankbaarheid een zelfgemaakt juweel gaf. Het was gemaakt van zilverklei, dat kende ik niet. Nieuwsgierig als ik ben, volgde ik er een workshop over. Het intrigeerde mij zo dat ik enkele jaren later de opleiding Art Clay Silver Instructor niveau I en II volgde. Daarna begon ik zelf workshops te geven! Ik begon heel klein, zonder snel te willen groeien of grote risico’s te nemen.

Ik wilde meer technieken leren kennen, dus besloot ik een opleiding tot goudsmid te volgen. Als snel voelde ik een diepe passie voor het goudsmid-ambacht. Inmiddels bén ik goudsmid en in het bezit van mijn meesterstempel. Ik diende mijn aanvraag in bij de FOD Economie voor erkenning als ambacht en ontving het label na het indienen van een lijvig dossier. Deze titel is voor mij heel belangrijk, omdat ik geloof dat ‘oude’ ambachten, naast de innovatieve technieken, aandacht moeten blijven krijgen.

Leren is een levenslang proces, daarom volgde ik intussen ook de opleiding ‘Verloren was’, en in september 2024 ben ik gestart met 3D-tekenen en -printen. Het combineren van nieuwe technologieën met traditionele ambachten toont aan dat innovatie en erfgoed perfect samengaan.

Enerzijds wil ik het eeuwenoude ambacht goudsmeden of edelsmeden graag bekender maken, anderzijds wil ik aantonen hoeveel handarbeid in het ambachtelijk productieproces steekt. Wie voor de etalage van een juwelier staat, ziet vaak juwelen die uit massaproductie komen. Wanneer klanten bij mij komen, deel ik graag het verhaal achter de juwelen: de ambacht, de uren werk, en de technieken. Altijd zijn mijn klanten verwonderd over wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Het afgewerkte juweel vertelt een verhaal! Zodra klanten mijn atelier en winkel binnenstappen, zien ze mij meteen aan het werk, want mijn werkbank staat middenin de ruimte.

Als goudsmid moet je empathisch zijn en goed kunnen luisteren naar de persoonlijke verhalen van de klanten. Deze verhalen inspireren me om unieke verlovingsringen, trouwringen en herinneringssieraden, zoals asjuwelen, te maken. Het is mooi om deel te mogen uitmaken van zo’n betekenisvolle momenten. Ik maak ook dolgraag gepersonaliseerde juwelen in goud of zilver, die de klanten levenslang kunnen koesteren. De persoonlijke contacten geven me veel voldoening, omdat ze in alle rust in mijn atelier plaatsvinden. Daarom werk ik alleen op afspraak.

De concurrentie is groot, maar ik probeer door mijn persoonlijkheid, empathie en luisterbereidheid. De klanten krijgen zo een gevoel van vertrouwen. Ik neem hun wensen heel grondig door, zeker als ze me persoonlijke verhalen vertellen. Elk element wordt meegenomen in het ontwerp.

Ik wil anderen inspireren door te laten zien dat je niet meteen groot hoef te beginnen. Begin op je tempo, maak van je hobby een bijberoep. Wees integer en tevreden met wat je hebt. Groei gestaag, maar behoud het overzicht. Beleef plezier in wat je doet zonder dat alles ‘moet’. Loop jezelf niet voorbij, geniet van de kleine geluksmomenten. Elke keer dat ik een nieuwe opdracht binnenhaal, ben ik steeds zo blij! Ik blijf mijn klanten dankbaar dat ze hun vertrouwen in mijn handen leggen. De lach op hun gezicht als ze voor het eerst hun gepersonaliseerd juweel zien: daar doe ik het voor.

En blijf vooral leergierig!