Ga naar de inhoud

booming business story van Belga Solar

Sébastien Mahieu

Sinds 2012 is Belga Solar niet alleen de enige producent van standaard zonnepanelen in België, maar ook installateur voor woningen, bedrijven en overheden.
Overgenomen in 2022 en geleid door 2 ondernemers. (2021: 14 medewerkers en € 4.000.000 omzet, 2023: 26 medewerkers en € 8.100.000 omzet)
We streven naar duurzaamheid en willen bijdragen aan de energietransitie in Europa en tegelijkertijd de herindustrialisatie van België en de lokale werkgelegenheid stimuleren.
Impactrapport beschikbaar. B Corp-certificaat in behandeling.


Belga Solar: sterke groei door lokale productie van zonnepanelen met oog voor duurzaamheid!

Belga Solar, dat in 2022 werd overgenomen onder de naam Evocells, had 14 personeelsleden en telt er nu 26. Onder de dynamische leiding van Frédéric Conrads en Sébastien Mahieu heeft het bedrijf een strategie aangenomen die gericht is op de kwaliteit van zijn zonnepanelen, klantenservice en een duurzaamheidsengagement.

We zijn trots op onze Belgische productie, gesymboliseerd door onze nieuwe identiteit: Belga Solar Proudly Made in Belgium.

Om kwaliteitsproductie te garanderen, hebben we in drie jaar tijd meer dan 3,5 miljoen euro geïnvesteerd, zodat onze panelen tot de meest betrouwbare op de markt behoren. Elke eenheid ondergaat vier geautomatiseerde kwaliteitstests en twee visuele tests die worden uitgevoerd door onze operators, wat het belang van menselijke tussenkomst in ons productieproces onderstreept.

Belga Solar heeft zich in 2023 getransformeerd in een ‘onderneming met een missie’ (een Franse benaming voor een bedrijf dat duurzaam ondernemen in zijn statuten opneemt) en integreert criteria op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) in al zijn beslissingen. We zetten ons in voor het respecteren van mensenrechten en het milieu, kiezen leveranciers die aan strenge normen voldoen en we houden bij onze managementbeslissingen rekening met onze werknemers, klanten en omliggende gemeenschappen.

We zijn bezig met het verkrijgen van de B-Corp-certificering, een veeleisend label voor voorbeeldige ESG-bedrijven, dat we dit jaar hopen te behalen.

We hebben ook onze productie gediversifieerd naar BIPV (Building Integrated Photovoltaics) door een zeer ervaren innovatie- en productiemanager aan te werven. Dit jaar zijn we begonnen met de productie van zonnetegels en tegels met leds voor een grote Europese industriële groep, en fotovoltaïsch glas voor ambitieuze architecturale projecten. Onze samenwerking met de Colas-groep getuigt van de ernst van onze productie- en kwaliteitscontroleprocessen.

Wat de markten betreft, heeft Belga Solar zijn horizon verbreed door contracten te ondertekenen in Afrika en Latijns-Amerika en door een zusterbedrijf te openen in Luxemburg voor de productie van lokale zonnepanelen.

In twee jaar tijd is onze omzet verdubbeld, net als ons personeelsbestand. We zijn er trots op dat we de enige producent van standaard zonnepanelen in België zijn, dat we bijdragen aan de energietransitie en dat we de herindustrialisering van Wallonië ondersteunen. Met 400 voltooide projecten per jaar en duizenden tevreden klanten bewijst Belga Solar dat lokale productie een veelbelovende toekomst heeft.

Belga Solar is een bron van inspiratie voor andere bedrijven en projectontwikkelaars dankzij ons engagement voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. We hopen dat ons verhaal anderen zal inspireren om een vergelijkbaar pad te volgen naar een groenere, meer verantwoorde toekomst.

We staan klaar om je te helpen bij je energietransitie.