Ga naar de inhoud

booming business story van Aernouts Swa

Onderneemster Leen Aernouts staat naast een tractor

Leen Aernouts

Aernouts Swa is een familiebedrijf actief in de loonwerksector en de groenrecyclage. Wij helpen landbouwers, agrariërs en ondernemers met hun uitdagingen op agrarisch gebied en op het gebied van groenrecyclage. Daarnaast helpen we land- en tuinbouwers van het zaaien tot het oogsten van hun gewassen en ook met het scannen van hun bodem. Sinds 1990 zijn we ook actief in groenrecyclage. Door de ervaring en knowhow opgedaan in deze sector zijn we een gevestigde waarde. De grondleggers van de firma Swa Aernouts zijn Swa Aernouts en Els Vermeiren. De kinderen (Leen, Stef & Sil, de tweede generatie) staan klaar om een overname te realiseren.


De technologie innoveert het boerenverstand

Doordat we altijd openstaan voor nieuwe ideeën en technologische veranderingen, hebben we al meerdere malen geïnvesteerd in vernieuwende technologieën. We zijn ervan overtuigd dat technologie een hulpmiddel is, maar de primaire schakel blijft wel het nodige boerenverstand en de jarenlange ervaring. Als die er niet zijn, mag je nog een hoogstaand nieuw technologisch apparaat hebben, dat zal dan geen wonderen verrichten.

Onze vernieuwingen van de afgelopen 10 jaar:

  • Om plaatsspecifiek gronden te bewerken, werd de eerste gps bij ons in gebruik genomen in het jaar 2000. Die gps-technieken helpen bijvoorbeeld om overlappen te vermijden en de velden te bemesten. We investeerden ook in een NIR-sensor bij de zelfrijdende mestrijder die onder andere de waarden meet van stikstof, kalium en fosfaat in de mest.
  • Zo zijn we ook enkele jaren bezig geweest met Mais Onder Folie te zaaien. Door een biologisch afbreekbare folie te trekken over het zaaibed, kan het zaaigoed in de beste omstandigheden kiemen en groeien.
  • Ook zijn we bij de eerste loonwerkers geweest die klaarstonden om de bodemscans uit te voeren, om zo een bodemkaart te maken.
  • De kalkstrooier is ook aangepast zodat we met behulp van een taakkaart heel gericht kunnen gaan bekalken.
  • In 2020 hebben we HarvestLab van John Deere mogen testen. Die NIR-spectroscopie maakt het mogelijk om aan precisielandbouw te doen. In 2023 hebben we die uitvoering op onze eigen veldhakselaar laten monteren. Zo kunnen we de opbrengst meten van de oogst van de mais.

Voor de groenrecyclage bouwden we zelf een compostkeermachine en investeerden we in een overdrukcabine van de wielladers. We staan ook altijd klaar om demonstratiemachines of prototypes uit te proberen, en samen met de constructeur nog verdere aanpassingen te doen. Mijn eigen takenpakket binnen ons bedrijf is heel uiteenlopend. Ik rijd zelf met de tractor, verwerk de administratieve gegevens, zit in het bestuur van de loonwerkersorganisatie, … Wat een hele uitdaging is dat!

Innoveren is soms moeilijk. Want die vernieuwingen worden niet door iedereen gesmaakt. Ook de wetgever staat vaak achter. Kijk maar naar de NIR-technologie. Het duurt soms lang voor innovaties worden omarmd. En er wordt vaak niet naar de mensen in de praktijk geluisterd.

Wat het mooie is aan dit alles? Het komt altijd op hetzelfde neer. Als je de kennis, vaardigheden en wijsheid uit het verleden combineert met de ideeën en technologie van vandaag, dan krijg je een mooie oplossing. En uiteraard weer nieuwe uitdagingen om aan te werken.