Ga naar de inhoud

booming business story van Solitair

Albert Aerts

Denk aan parkbanken:gewoon een plekje om te zitten, toch? Bij Solitair zagen we meer potentieel, al vanaf 2017.

Onze reis eindigde niet bij bankjes. We hebben onze reikwijdte verbreed en een gevarieerd assortiment van slim stadsmeubilair en schuilplaatsen gecreëerd.

Wij zijn gespecialiseerd in de verbetering van de openbare ruimte, van parken tot stadions, met meer dan 10 jaar expertise. Ons inzicht stimuleert onze toewijding om alledaagse ruimtes te transformeren in boeiende en levendige omgevingen.


Bouwen aan meer heldere, groenere stedelijke ruimten met onze zitbanken op zonne-energie.

Intisolar (Solitair) maakt slimme meubels voor openbare ruimten, zoals afvalbakken met sensoren, bushokjes met wifi en parkbanken waarmee je je gsm kunt opladen.

We zijn gestart in 2005 als IT-service- en communicatiebedrijf. Al snel, in 2008, werd ons gevraagd om in het management te stappen van een zonnepanelenbedrijf. We konden er de opvolging en interne communicatie van deze snel groeiende sector versterken. Om diverse redenen eindigde de samenwerking in 2011. We hebben het communicatiebedrijf verder gerund, inclusief een dienst voor ‘weddingplanning’. Die branche stond toen nog in de kinderschoenen, wat dus pionierswerk vereiste.

Al in 2017 hadden we het idee om zitbanken in parken uit te rusten met oplaadmogelijkheden voor mobiele apparaten. Na een klein onderzoek bleek er totaal geen markt te zijn en waren er zelfs geen fabrikanten. Het idee van de smart solar-zitbank werd voor onbepaalde duur in de koelkast gestopt.
In januari 2023 schreef Sport Vlaanderen een aanbesteding uit voor zitbanken op zonne-energie. Zonder aarzelen schreven we ons in. De zitbank moest aan bepaalde eisen en functionaliteiten voldoen. We vonden een fabrikant die alle octrooien en rechten bezat en namen contact met hem op. De aanbesteding, die een raamcontract voor 4 jaar aanbood, werd aan ons gegund in augustus 2023.
Na vele online meetings en afspraken met de fabrikant en een bezoek aan de vakbeurs GITEX in Dubai in oktober 2023, kwamen de twee partijen overeen om een tweejarige verkoopsbescherming voor België vast te leggen.

Met de Universiteit Antwerpen onderhandelden we een samenwerking. Tijdens de Week van de Innovatie in februari 2024 luisterden we naar de eindejaarsstudenten van de richting Innovatieve projecten: zij stelden hun visie voor en leverden rond dit onderwerp een eindwerk af. Hun visie werd heel positief onthaald door de jury, en alle studenten behaalden een grote onderscheiding op hun eindwerk. Zij zagen deze producten geïntegreerd in een social hub, event hub, co-working hub en zelfs een festivalhub, door verschillende producten te combineren. Dat was een prachtige visie! Ze wilden dit product zeker gebruiken als het in hun omgeving zou staan. Dit gaf ons een boost om door te gaan.

Op 24 maart 2024werd de vakbeurs Openbare Ruimte in Brussels Expo aangezien als het startpunt om innovatieve producten op zonne-energie te introduceren. Enkele zitbankmodellen werden gekozen en besteld om deze tijdens de beurs tentoon te stellen. Alles werd in het werk gesteld om die deadline te halen.

Het product was nog redelijk onbekend bij het publiek, maar werd tijdens die beurs in Brussel héél enthousiast onthaald. Openbare diensten zoals stadsbesturen en gemeentebesturen, ziekenhuizen, universiteiten, scholen, vakantieparken, wandelparken, maar ook bedrijven, vormden het gewenste doelpubliek.

Alle zitbanken en tafels zijn 100% recycleerbaar en beschikken over een zonnepaneel, een batterij, een omvormer, een wifi-router, ledverlichting, een Bluetooth- verbinding met luidspreker en, indien nodig, een systeemmonitoring. De Smart Solar producten zijn vandalismebestendig en slagvast. De banken worden in de grond verankerd.

Onze Sunnybench zal zeker een sociale verbinding creëren tussen de bezoekers, passanten, wandelaars, werknemers en bedrijven.

Onze vennootschap bestaat nu al bijna 20 jaar, met de nodige ups-en-downs, maar we kunnen spreken van een succesverhaal. We verwachten erg veel van deze nieuwe uitdaging en zien onszelf als een innovatieve scale-up voor de komende jaren.

Een mooie bijkomstigheid is dat onze jongste zoon interesse toont voor de overname van het bedrijf in de loop van de volgende jaren.