Ga naar de inhoud

booming business story van Ferme du Bois du Bocq

Ferme du bois du Bocq

florence de causmaecker

Deze pedagogische boerderij is mijn groot succes. Ik ben er heel toevallig mee begonnen omdat de leraren van de school van mijn kinderen graag dieren wilden bezoeken, en tijdens de schoolvakanties vroegen ouders of hun kinderen een paar dagen bij de dieren konden doorbrengen.
Van het een kwam het ander. Inmiddels bestaan we al 10 jaar en draait de pedagogische boerderij zelfstandig, met twee fulltime medewerkers en ongeveer 15 studenten en vrijwilligers.


Mijn leven op de boerderij: passie en kennis delen

Tijdens de melkcrisis in 2009 realiseerden we ons dat de landbouwwereld onbekend was voor het grote publiek. Daarom besloten we de deuren van onze hoeve open te stellen voor bezoekers.

Het idee ontstond toen schoolleraren vroegen of ze onze boerderijdieren konden bezoeken met hun leerlingen. Vervolgens wilden de kinderen in kwestie ook stage lopen om meer te leren over het werk van boer Dany. Dus we hebben de boerderij aangepast om deze toegankelijk te maken voor kinderen: met het oog op veiligheid als ook voor mensen met een handicap. Als maatschappelijk werker heb ik een opleiding hippotherapie gevolgd om het aanbod verder uit te breiden.

De behoefte om terug te keren naar de natuur leeft sterk in onze samenleving, en boerderijen roepen vaak dierbare jeugdherinneringen op.

Voor mij is dit een innovatief project, omdat het me in staat heeft gesteld om een nieuwe carrière te omarmen. Ons educatief project promoot de wereld van de landbouw en wil zowel kinderen als volwassenen onderwijzen over de oorsprong van voedsel, korte ketens, seizoensgebonden en lokale producten. We hechten veel belang aan dierenwelzijn, geven buiten les, en organiseren evenementen in scholen.

Jezelf altijd uitdagen, altijd trainen en je kennis delen met anderen – dat is ons motto.