Ga naar de inhoud

booming business story van iol Strategic Design

IOL Strategic Design

Michaël Verleyen

Iol Strategic Design is een bureau voor industrieel ontwerp dat gevestigd is op het wetenschapspark van Luik. Het ondersteunt zijn klanten van innovatieonderzoek tot de ontwikkeling van functionele prototypes. Met 26 jaar ervaring heeft iol Strategic Design honderden referenties geproduceerd op allerlei gebieden, van medische apparatuur en consumentenproducten tot transport en professionele apparatuur.


Bedrijfsherstel en specialisatie van diensten in industrieel design.

In 26 jaar tijd hebben wij ons industrieel ontwerpbureau radicaal laten evolueren. Vandaag ondersteunt iol Strategic Design zijn klanten bij tal van missies, van innovatieonderzoek tot de ontwikkeling van functionele prototypes.

Iol Strategic Design werd in 1998 in Brussel opgericht door vijf freelancers en specialiseerde zich aanvankelijk in verschillende ontwerpgebieden, waaronder grafisch ontwerp, objectontwerp, websiteontwerp en meer.

In 2008, na tien jaar dienstverlening, bereikte iol een cruciaal keerpunt. Van het oprichtende team is alleen Myriam Carbonnelle, gespecialiseerd in industrieel ontwerp, overgebleven. Ik werd vergezeld door François Royen, een industrieel ontwerper van Automatic Systems, en Michaël Verleyen, een voormalige designcollega die op dat moment bij Faco-Babyliss werkte. Samen besloten we om het bureau uitsluitend te richten op industrieel design, en daarbij gebruik te maken van hun specialistische kennis.

Deze strategische verandering betekende een nieuw begin voor iol. Om dichter bij de industriële klanten te staan, verhuisden we in 2012 het agentschap van het centrum van Brussel naar het LIEGE Science Park. Door deze strategische beslissing staan we in het hart van de innovatie en samenwerking met toonaangevende industriële bedrijven, wat ons dichter bij de onderaannemers in deze industrie brengt. De verhuizing heeft iol niet alleen dichter bij onze klanten gebracht, maar heeft ook nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en groei geopend.

Het team is gestaag gegroeid, heeft nieuw talent verwelkomd en onze expertise versterkt. In 2023 trok iol, geconfronteerd met de groeiende vraag, de stoute schoenen aan en kochten we het gebouw waarin de kantoren waren gevestigd. Deze toegenomen ruimte heeft de installatie mogelijk gemaakt van ateliers voor rapid prototyping en assemblage, een essentiële infrastructuur om te voldoen aan de eisen van de klanten. Deze werkruimten hebben iol in staat gesteld een compleet dienstenpakket aan te bieden, van ontwerp tot implementatie, waardoor de positie in de markt is versterkt.

Het succesverhaal van iol strategic design is gebaseerd op een aantal elementen. Ten eerste hebben specialisatie en expertise een cruciale rol gespeeld. Door zich uitsluitend te richten op industrieel ontwerp kon iol zijn expertise aanscherpen en een gespecialiseerde nicheservice bieden.

Ten tweede was onze nabijheid tot klanten en onderaannemers een bepalende factor. Dankzij de verhuizing naar het LIEGE Science Park kon iol nauwer samenwerken met zijn klanten en industriële onderaannemers, waardoor een beter begrip van hun behoeften is ontstaan.

Investeringen in infrastructuur zijn ook een belangrijke factor geweest in deze ontwikkeling. Door een eigen gebouw aan te kopen en de installatie van prototyping- en assemblagewerkplaatsen kon iol een complete service bieden, van ontwerp tot productie.

Tot slot getuigt de duurzame groei van ons team, dat nu negen mensen telt in 2024, van een stabiele en voortdurende groei. Vandaag de dag is iol het grootste bureau voor industrieel ontwerp in Wallonië, een erkenning van onze expertise en toewijding.

Ons verhaal bewijst dat het belangrijk is om te focussen op kerncompetenties om zichzelf te onderscheiden in een nichemarkt en vervolgens een bedrijf op te bouwen.