Ga naar de inhoud

booming business story van Ingedicon

Gilbert M. Nijs

Ingedicon is de uitvinder, octrooihouder en producent van het elektrische vloerverwarmingssysteem mosatherm, dat o.a. 100% energie-efficiënt is, een modulaire opbouw heeft en individuele sturing per prefab paneel biedt. Het systeem vereist geen onderhoud en verkort het bouwproces. Daarnaast heeft Ingedicon het elektrische warm(tap)watersysteem boicom ontwikkeld, dat o.a. onderhoudsarm is en hybride energie gebruikt. Bijdrage aan energietransitie, energie zonnepanelen en co optimaal aanwenden, netstabiliteit en -congestie (cf. traploze aansturing, smart en off-grid).


Revolutionaire verwarmingsoplossingen made in Belgium!

Ingedicon is een echte familieonderneming, met vader Guido, moeder Sylvia en zoon Gilbert als sterkhouders. We namen deel aan het incubatieprogramma van Start it @KBC, richtten daarna een vennootschap op en werden geselecteerd voor het acceleratieprogramma van imec.istart. Ook kregen we van FIT een Starterspakket en volgden we samen met Voka Limburg een Digihub-project.

Wij overleefden op ‘waakvlam’, ondanks de overname van een kernleverancier (producent van onze sturing) door een concurrerende marktspeler, de volledige ontwrichting supply chain van elektronica door de COVID-19-pandemie en de problemen rond het Suezkanaal. Wij vonden ook een nieuwe kernleverancier van elektronicasturing.

Ondertussen werden we geselecteerd voor een acceleratieprogramma in Duitsland, een Voka Limburg Bryo-programma en een Netwerk Ondernemen/NOA Mentor Me-traject.
Momenteel werken we aan de opschaling en internationalisering van onze producten, én aan de voorbereiding van een kapitaalronde.

Uit eigen onderzoek blijkt dat de mosatherm-oplossing op dit ogenblik de enige elektrische vloerverwarming op de markt is die voldoet aan zowel de Europese wetgeving als aan de wetgeving in België, Nederland en Duitsland!

Door onze prefab-vloerpanelen individueel, traploos en slim aan te sturen, maken wij optimaal gebruik van ‘gratis’ zonne-energie (cf. vensters). Ook gebruiken we de lokaal geproduceerde elektrische energie, uit bijvoorbeeld zonnepanelen, zonder het risico op oververhitting binnenshuis. Het systeem is bovendien via internet te bedienen via my.mosatherm.com.

In de toekomst willen we AI en zelflerende algoritmes inzetten om de sturing verder te optimaliseren, door bijvoorbeeld rekening te houden met bewolking, de stand van de zon, leefpatronen van bewoners en verschillen tussen binnen- en buitentemperatuur. Dit zal de sturing en het energieverbruik verder optimaliseren.

Wat de warmtapwateroplossing boicom betreft, zijn we erin geslaagd om een onderhoudsarm en energiezuinig systeem te ontwikkelen door onder andere een slimme sturing. Bovendien hebben we het sanitaire en het technische water gesplitst. We hebben ook boilers en buffervaten op een slimme manier georganiseerd. Dit creëert een batterijsysteem dat elektrische energie in de vorm van thermische energie (cf. warm water) goedkoper kan opslaan dan traditionele (elektrische) batterijsystemen.

Beide oplossingen helpen de kloof te overbruggen tussen het moment van energieproductie/ -overschot en energieverbruik.We bezitten inmiddels meerdere octrooien, waaronder het eerste EU-octrooi voor mosatherm, wat het innovatieve, nieuw en unieke karakter van onze onze producten zwart-op-wit aantoont.