Ga naar de inhoud

booming business story van Inclusio

Lionel Van Rillaer

Inclusio is een onderneming met een sociale impact als een openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) naar Belgisch recht. Onze missie is om kwalitatief goede en betaalbare huisvesting te bieden aan kansarme groepen voor de lange termijn.


Bouwen aan een inclusieve toekomst: het inspirerende verhaal van Inclusio

In het licht van een groeiende vraag naar betaalbare huisvesting in België werd Inclusio opgericht om praktische huisvestingsoplossingen te bieden aan mensen met een laag inkomen, mensen met een handicap, mensen die internationale bescherming zoeken, daklozen en kinderen die door de rechtbank onder toezicht zijn geplaatst. Door kwaliteitsvolle woningen te verhuren aan sociale partners zoals onder meer sociale huisvestingsagentschappen, lokale overheden, OCMW’s, Fedasil, het Rode Kruis, Samusocial vzw’s gespecialiseerd in hulp aan mensen met een handicap, beantwoordt Inclusio aan de dringende behoefte aan geschikte en betaalbare huisvesting.

Inclusio werd opgericht in 2014 met ongeveer 80 aandeelhouders die fondsen beschikbaar stelden. Deze fondsen werden geïnvesteerd in de aankoop, bouw, renovatie en verbouwing van gebouwen in de drie gewesten van België. Eind 2020 verkreeg Inclusio de status van openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) naar Belgisch recht en ging het naar de beurs met een kapitaalverhoging van € 60 miljoen, waardoor het zijn groei kon voortzetten. Op 31 maart 2024 bezat Inclusio een vastgoedportefeuille ter waarde van € 325 miljoen, bestaande uit 1.314 betaalbare wooneenheden, 150 kamers of studio’s voor mensen met een beperking en 12 gebouwen voor sociale infrastructuur (opvangcentra voor mensen die internationale bescherming zoeken, daklozen en kinderen die door de rechtbank onder toezicht zijn gesteld). Er wonen meer dan 4.800 mensen in de gebouwen van Inclusio.

Succesfactoren

• Aandeelhouders: Aanvankelijk waren er zo’n 80 aandeelhouders, nu zijn dat er zo’n 2.400. Deze aandeelhouders hebben hun vertrouwen in het Inclusio-team gesteld door hun investeringen.

• Innovatief bedrijfsmodel: Inclusio bewijst dat het mogelijk is om sociale en milieu-impact te combineren met een redelijk financieel rendement. Ons impactmodel trekt particuliere en institutionele investeerders aan die betekenis willen geven aan hun investeringen en tegelijkertijd een financieel rendement willen behalen.

• Milieuprestaties: Inclusio’s doen het voorbeeldig op het gebied van duurzaamheid en energie, met prestaties die beter zijn dan de gemiddelde Belgische vastgoedportefeuille. Onze inzet voor het milieu laat zien dat het mogelijk is om sociale en ecologische verantwoordelijkheden te combineren en garandeert langetermijnhuurcontracten.

• Operationeel team: Inclusio’s team brengt de verschillende vaardigheden samen die nodig zijn om een vastgoedportefeuille te ontwikkelen en te beheren: financieel, juridisch en technisch.

• Strategische partnerschappen: Langdurige samenwerking met verschillende sociale partners:

  • Betaalbare huisvesting: Sociale huisvestingsmaatschappijen, Woonmaatschappijen, gemeenten, OCMW’s
  • Huisvesting en accommodatie voor mensen met een handicap: Thomashuizen, Villavip, Senes, Pegode, Bataclan, Les Tof-Services
  • Sociale infrastructuur: Fedasil, Rode Kruis, Samusocial

Kortom, Inclusio onderscheidt zich door zijn innovatieve, geïntegreerde aanpak van sociaal-maatschappelijke huisvesting, waarbij sociale, ecologische en economische doelstellingen worden gecombineerd om een eerlijkere, duurzamere samenleving te creëren. Zijn succesverhaal is een krachtige getuigenis van de mogelijkheid om op een andere manier zaken te doen, met een echte en positieve impact op de maatschappij.