Ga naar de inhoud

booming business story van Vignoble des Agaises (RUFFUS)

Raymond Leroy poseert voor zijn wijngaarden met een fles schuimwijn in de hand

Arnaud Leroy

Vignoble des Agaises is een domein in Haulchin, tussen Binche en Bergen, dat schuimwijn met de naam Ruffus produceert. De eerste 2 hectare wijnstokken werden aangeplant in 2002, toen de Belgische wijnbouw nog relatief onbekend was. Na het succes van onze cuvées is ons domein gestaag gegroeid en beslaat het nu 40 hectare. Daarmee zijn we nu de grootste wijnproducent van het land.


Ruffus of de renaissance van de wijnbouw in Wallonië.

Begin jaren 2000 besloten wij, drie vrienden – Raymond Leroy, Joël Hugé en Michel Wanty – om een wijngaard aan te leggen. Raymond is gepassioneerd door wijn en overtuigde ons om wijnstokken te planten in België, in Haulchin, op een boogscheut van Binche, waar we wonen. Hij had een strook kalksteen gespot op een plek genaamd “Les Agaises”, die volgens hem ideaal was voor het verbouwen van chardonnay, de koningin van de champagnedruiven. De regio heeft geen wijnbouwgeschiedenis of -traditie, maar dat maakt niet uit … Raymond heeft ook Thierry Gobillard, een bekende champagnewijnmaker met wie hij nauw samenwerkt, en de familie Delbeke, die eigenaar is van het terrein, aan boord gehaald. Samen plantten we de eerste twee hectaren in maart 2002.

Twintig jaar later, met 40 hectare in productie, is de Vignoble des Agaises het grootste wijndomein in België. We hebben al onze energie gestoken in een project dat uitmuntendheid moet uitademen. De zorg en aandacht die we aan de wijnbouw besteden, zorgt ervoor dat de geoogste grondstof van de hoogste kwaliteit is. In de kelder werken de oenologen samen met de wijnmakers, met respect voor het terroir en de identiteit van de gekozen druivensoorten.

Vanaf het allereerste wijnjaar weet Ruffus Chardonnay zowel critici, sommeliers als wijnliefhebbers te imponeren. De verschillende wijnjaren van Ruffus werden gepresenteerd op de grootste nationale en internationale wedstrijden en wonnen elk jaar gouden medailles en eerste prijzen. Ruffus is bekend bij veel Belgen en wordt nu geserveerd op de beste tafels van het land. Twintig jaar na de oprichting blijft het landgoed groeien, vol vertrouwen in de prachtige vriendschap en familiegeschiedenis die het vertegenwoordigt. Voor de toekomst hebben we dezelfde ambitie, want verschillende kinderen van de oorspronkelijke investeerders hebben zich nu bij de onderneming aangesloten.